divendres, 14 d’agost del 2009

Una llança per Vilanera



D’entre els missatges asturs, que encara en queden uns quants, faig una mitja part d’actualitat.
Aquesta tarda s’ha fet una “passejada” introductòria als valors de Vilanera i les Corts.
Vilanera i les Corts és un paratge de l’Escala, amagat de la vista de mar per uns turons, que fa segles eren envoltats d’aiguamolls, i ara dels darrers conreus del terme. La seva discreció respecte del mar i dels segles de pirateria, va afavorir l’aparició de masos, amb la inevitable torre de defensa, per si era el cas.
Els valors d’un paisatge conreat amb masos ben conservats són innegables. Així i tot fa uns anys va ser necessari salvar l’espai de la intenció d’un camp de golf amb la totxamenta que sol envoltar-lo. El Fòrum l’Escala s’hi va significar en els seus intents d’evitar-ho.
Ara el Fòrum torna a estar actiu perquè el paratge entraria en el pla del Parc Natural del Montgrí i el Baix Ter com a connector biològic entre les zones d’aiguamolls de l’Alt i del Baix Empordà, però propietaris i altres entitats –entre elles l’ajuntament de l’Escala– s’hi neguen al•legant pèrdues dels seus drets. El Fòrum considera que és important el connector ecològic entre ambdues zones naturals, i que si es produeixen pèrdues de drets reals es compensin però no a costa de desprotegir o desnaturalitzar l’àrea.
La passejada d’aquesta tarda era un intent del Fòrum de fer visible aquesta situació a tothom que volgués conèixer-ho. Tanmateix durant el recorregut s’ha pogut constatar que Vilanera manté no tan visibles altres valors de consideració: des d’híbrids impensables que criden l’atenció d’orquidiòlegs d’arreu, fins a un seguit de necròpolis fenícies i del Bronze final a l’espera de ser estudiades, passant pels laberints dels símbols i de la creació estètica. De tot això n’ha hagut una bona mostra durant la sortida. I crec que caldrà anar-ho tenint en compte a l’hora de fer les valoracions corresponents.
Felicitacions al Fòrum l’Escala, per la iniciativa.