dilluns, 31 d’agost del 2009

S'acaba el mes d'angost

Fragment d'un mosaic d'Empúries



Últim dia d’agost, i d’aquest mes encara no n’havia fet el mapa calendàric.
Resulta que agost era el sisè mes de l’any antic romà i per això es deia simplement Sextilis. Lògic. Però, ah nois i noies, va arribar en Juli i va començar a remenar el calendari i es va adjudicar el Juliol per a ell tot sol. I després va venir Octavi August que, un cop convertit en Cèsar August i en plena construcció de l’autovia a Tarraco, li va donar per remenar ell també el calendari. Home, direu, era el primer emperador romà, bé s’ho podia permetre. O sigui, que Sextilis havia tingut 30 dies, però amb el calendari lunar de Numa Pompili va passar a tenir-ne 29, però amb el calendari julià se li van restituir els 30 dies, però l’August ja li havia posat l’ull a sobre i no volia que el seu mes tingués menys dies que el deu seu antecessor Juli Cèsar, així és que en va furtar un altre dia al febrer, que ja no li venia d’aquí, i ja ho tenim adobat.
L’August deia que aquell mes li corresponia perquè precisament era quan havia guanyat la Cleopatra i en Marc Antoni, els de la pel·lícula, i havia entrat triomfant a Roma.


I un dia com avui, ¿quin dia és per a la resta de mortals?
Us poso una captura del Calendar Converter perquè hi busqueu la vostra opció (Heu de clicar asoe per veure-ho més gran). Aviso que en aquest conversor no apareix que avui mateix és el 12è aniversari de la mort de la Lady DI (no confondre amb la Senyora 501). Caldrà que els afectats continueu reivindicant el reconeixement d’aquest nou calendari, encara per establir, el calendari Diana Spencer. L’Elton John fa temps que hi treballa.

A casa nostra, el mes d’agost sempre ha tingut una forta relació amb el setembre. ¿No heu sentit que “L’agost els pastura i el setembre els madura”? No em pregunteu què vol dir, ja que sembla una endevinalla. Igual que una altra molt semblant i igualment críptica: “Allò que l'agost madura, setembre ho assegura”. Si hi voleu dedicar temps a pensar-hi, doneu-vos pressa, recordeu un altre adagi: “Agost i setembre no duren sempre”.