dilluns, 13 de juliol del 2009

Entrejulis de Juli

Doncs sí, d’ençà que visc a l’Escala visc a can Juli, segons molta gent del carrer, en homenatge al perruquer que hi vivia abans. Juli és un cognom molt habitual a l’Escala. L’Avi Xaxu mateix es deia Juli de segon cognom. ¿Què??? ¿Que no sabeu qui és l'Avi Xaxu???
Però és que, a més a més, resulta que hi ha un Juli encara més famós que el perruquer del carrer i que l’Avi Xaxu.
I és que precisament un dia com avui, 13 de juliol, però de fa 2109 anys, naixia en Gaius Iulius Caesar, el Juli més conegut, que em consti (i ja em sap greu per l’Iglesias, de qui no em declaro fervent admirador).
Tampoc és que senti una gran admiració per l’inventor de l’imperi, dels emperadors i dels imperialistes.
En Juli ha aconseguit molta fama arreu del món occidental, instaurant el seu nom al mes estival en què molta gent comença les vacances. Clar, així qualsevol se’n surt!
Es veu que això, en Juli, s’ho tenia ben estudiat. Durant el seu mandat va instaurar un petricó de festes noves. Segons la Viqui: “Al temps de Cèsar van augmentar les festes públiques: Els Grans Jocs Romans, Els Jocs Plebeus, els Jocs de la Mare dels Déus, els Jocs de la Idea, Jocs de Ceres, Jocs d'Apolo, Jocs Florals i Festes de la Victòria, en total seixanta-dos dies amb festes, sense comptar les festes extraordinàries.” Una mica més i no inventa la Champions!
Ja té gràcia que un dels assassins de l’inventor del juliol, fos Marc Juni Brutus. Però en Juni es va precipitar: no va estar pendent del calendari. Ja ho tenen això, els assassins. Si hagués esperat tres mesos a perpetrar el seu crim, hauria tingut lloc al mes de juny. Vés que no hagués estat bé! En Juli mort just abans del propi mes. Ni aniversari, ni festes, au. El pastís a la nevera esperant el moment que no havia d’arribar mai.

Bé, juliolistes, bones vacances o bones encara no.