dijous, 26 de novembre del 2015

Il corso delle cose è sinuoso

El curs de les coses és la primera novel·la de l’Andrea Camilleri. La va escriure entre el 1967 i el 1968. I no la va poder publicar fins el 1978, quan ja gairebé havia abandonat tota esperança de publicar-la. De fet, es va arribar a publicar però no va tenir distribució.


La història que va des de la finalització del llibre fins la seva publicació completa el 1998, és una altra història paral·lela a la mateixa novel·la, que l’autor explica al final de la traducció catalana editada per Edicions 62.


La novel·la és curta i contundent, amb una ambientació que forma part de la història en si. Comença amb una posta de sol davant el cap Rossello i acaba en un moment indeterminat del dia a l’Escala dels Turcs. Però el que predomina al llibre és el paisatge humà, amb tot de figures que mai no acabem d’entendre de tan sicilians –i alguns de tan poc sicilians– com són. Processó de sant Calogero inclosa.

De seguida notes que tens un llibre especial a les mans, un llibre destil·lat, una beguda que no es pot prendre en qualsevol moment ni en qualsevol ocasió. I quan li segueixes la pista te n’acabes de convèncer.