dimecres, 10 de juny del 2009

Al juny tot s'esmuny

Hera-Tanit-Juno, d'esquerra a dreta, respectivament
Juny, ¿us sona la deessa romana Juno? Sí, dona, sí, home, l’esposa de Júpiter, i també la seva germana, ai, las!, la que rivalitzava en bellesa amb la Venus i l’Atenea per la poma aquella, la que amb el seu home-germà i la Minerva formaven la Tríada Capitolina. Juno era la protectora de les dones, però, ep, de les romanes, de les casolanes, de les que vetllaven per la prosperitat i felicitat domèstiques, de les que reclamaven la deessa en el moment del casament i en el moment del part. Deessa de la fidelitat, crec, i crec que de la conjugal. Doncs resulta que hi ha estudiosos que diuen que Juno era un síntesi entre la deesa grega Hera i la cartaginesa Tanit.
¿Contents? ¿Contentes?
Doncs s’escalfa l’aigua del mar, arriben les meduses, el dia s’allarga, sopem tard i anem a dormir sense haver paït, però, tranquils i tranquil·les que no serà l’estiu fins que no hàgim celebrat la festa dels Països Catalans.
Això genera nous dubtes: ¿Què cremarem enguany? ¿Qui ens cremarà?
I l’altre: ¿Qui ens portarà la flama del Canigó? ¿Hera? ¿Tanit? ¿Juno? ¿El paio de la poma? Potser l’haurem d’anar a buscar entre tots i deixar-nos de mitologies…

Per als despistats i inconformistes: Tal dia com avui és 21 de Pradal. Falten 9 dies per a Messidor. També és dia 20 de Hxordad (خرداد). Falten 10 dies per Tir (تیر). Ara bé, no en tinc ni idea de quin dia de quin any viuen els diferents grups polítics que diuen tots que han guanyat les eleccions europees. Aquesta informació l’haureu de buscar no sé on. Si la trobeu no cal que m'ho feu saber.

2 comentaris:

Xavier Domingo ha dit...

Hola Càndid, cercant informació per al meu bloc he vingut a raure al teu! No se si ja saps qui sóc. Un ex-cap de una ex-colla gegantera ;o)
Fa uns mesos que m'he reciclat en blocaire i he endegat el "mot a mot":
http://mingoforever.wordpress.com
T'animo a que em proposis algun mot per investigar i a que em donis consells de qualsevol tipus per millorar-lo. De moment he trobat uns quants enllaços molt interessants al teu bloc que de ben segur m'ajudaran! De moment posaré un enllaç del meu cap al teu, que veig que el tens molt actiu!
M'ha fet il·lusió trobar-te. Espero que mantinguem el contacte virtual! I aviam si algun dia ens veiem per l'Empordà!

Càndid ha dit...

Anem a pams!
1. Evidentment SÍ me'n recordo de l'excap de l'excolla exgegantera.
2. Benvingut al mont dels blocs. Veig que vas de Wordpressidiari. Fantàstic.
3. No et sabia la dèria etimològica. Ara que ho dius, ja em pensaré alguna paraula que tingui suc.
4. Vaig a donar un cop d'ull al teu bloc. Si hi ha alguna cosa a criticar ja saps que no me n'estaré. Si no dic res és que m'estic florint d'enveja.
5. Evidentment que mantindrem el contacte virtual, que per això és. I si ens trobem, doncs ho celebrarem.
Salut