dissabte, 6 de setembre del 2008

Setembre, quan l'any neix per cesària

PlatjaCreu - online jigsaw puzzle - 12 pieces
Sí, gent, ja ha tornat el setembre.
Segons els romans primitius era el setè mes de l'any (September), d'aquí el seu nom.
Després va venir en Juli Cèsar (que també era romà però no tan primitiu) i va dir que no, que allò del calendari s'havia de retocar, i setembre va passar a ser el novè, i a més es va inventar l'any de traspàs. Parlem, doncs, del calendari julià. Per tals mèrits en Juli va ser premiat amb un mes. Quintilis va ser substituït per Julius.
Uns anyets més tard, un altre cèsar, l'August, aquell que s'estimen tant a Tarragona, va dir que allò de l'any de traspàs estava mal calculat i que s'havia de retocar. Així fou. I el Senat va dir que aquell pegat agustinià era també molt meritori. Així és que li van donar un altre mes. Sextilis va ser substituït per Augustus. I perquè no hi haguessin suspicàcies van fer que també tingués 31 dies, igual que el mes d'en Juli. Van haver de manllevar el dia que els faltava al mes que ja havia quedat una mica escapçat: Februarius.
Resumint, els cèsars de fa dos milenis van acaparar els mesos estivals, els que nosaltres hem anar adjudicant a subvencionar específicament la indústria turística i tota l'economia lligada al lleure.
I quan arriba el setembre, tot recomença. El curs escolar, el curs polític, la temporada artística, la programació televisiva, els cicles socials, els cicles laborals. De fet, és el primer mes de l'any. L'any comença de debò al setembre. L'any neix, per cesària (per allò d'en Juli i l'August). Vosaltres sabeu quan es venen més agendes, ¿al gener o al setembre?
Vinga, aprofitem que encara no fa mal temps i anem de passeig. Si no podeu fer una passejada, us proposo entretenir-vos fent un trencaclosques (Cliqueu la imatge del capdamunt).

Gràcies Tere i Dolça per la joguina aquesta de fer trencaclosques.