dilluns, 24 de desembre del 2007

The Golden Compass


Aquest és el títol del llibre d'en Philip Pullman que ara han passat a pel·lícula d'efectes especials.

Hi he anat amb en Josep-Esteve i la Ginesta i el resum és que no ens ha desagradat.

En arribar a casa, però, el debat ha estat inevitable.

Que si Hollywood, que si les superproduccions, que si la simplificació del llibre però conservant només els passatges susceptibles de convertir-se en efectes visuals. En Bernat titlla el guió de "patillero".

És cert que és una superproducció, l'inici d'una saga evident, i l'èxit es fabrica a cops d'efecte. Potser la novel·la ja patia d'alguns d'aquests defectes. Es va publicar l'any 1995 (dos anys abans que el primer llibre d'en Harry Potter, i seixanta anys després que les cròniques de Nàrnia). El llibre d'en Pullman va ser objecte de diversos atacs de catòlics conservadors, i sembla que ara, amb l'estrena de la pel·lícula, la cosa s'ha revifat.

Personalment em decanto per celebrar la pel·lícula; molt bé que una nena preadolescent cavalqui un ós polar intentant recuperar un col·lega seu, i que, a més, disposi d'una joguina tan revolucionària, com una brúixola que sempre diu la veritat. Si algú vol trobar-hi alguna cosa més haurà de recórrer al llibre, cosa que crec que no passa amb en Harry Potter (tant si t'agrada una pel·lícula com si no, no cal recórrer al llibre per buscar-hi més coses.)

Espero que algun defensor d'en Harry Potter (o algun detractor de la Lyra) s'emprenyi i em contesti. Vinga, valents!