diumenge, 7 de desembre del 2014

Andorra, anada i tornada

Andorra és un país petit. Però no us penseu que només siguin quatre cases. En realitat en són set, com podeu veure al cartell.

Sigui com sigui, Andorra compta amb un exèrcit modest però lleial, d’un heroisme i una abnegació fora de tot dubte.

I a Andorra, a més de soldats, hi ha tota la mena de gent que se suposa que hi ha de viure: el mestre, l’hostaler, el fuster amb els seus treballadors, el mossèn amb l’escolà, el doctor, algú que sempre riu, l’idiota del poble... Ah, i també algunes dones.

La veritat és que a Andorra les dones no hi pinten gaire. Tot i que n’hi ha una que quan arribes te la trobes pintant i quan te’n vas resulta que torna a pintar.

Andorra manté les seves tradicions ancestrals, com emblanquinar les cases per Sant Jordi perquè el país sigui blanc, blanc com la neu. Però hi ha gent malpensada que diu que les emblanquinen per dissimular les taques... de terra vermella, de sang...

Ai, quasi que me n’oblido. A Andorra hi viu un jueu. Tothom sap que és jueu, però és que a més es nota. ¿Algú ha vist mai un jueu que no se li noti que ho és?

¿Què hi fa un jueu a Andorra? Ai, si ho sabéssiu... La seva arribada forma part d’una història entendridora, una mostra més de l'ancestral heroisme andorrà.

Andorra viu un moment convuls. Els negres de l’altra banda tenen intencions d’ocupació i conquesta. És molt probable que, de moment, hi estiguin enviant agents secrets (i fins i tot agentes secretes)...

Si Andorra és envaïda, ¿l’exèrcit serà capaç de repel·lir l’atac?, ¿com es defensaran els seus valents vilatans?, ¿quin paper hi jugarà el jueu que hi viu?

Si el jueu es veu amenaçat, ¿qui sortirà en la seva defensa?, ¿la madrastra que s'ha descobert enganyada pel marit?, ¿la germanastra?, ¿el padrastre?, ¿el mossèn que és cristià de professió?, ¿o potser el jueu mateix? 

En tot cas, i ja d'entrada, queda clar que Andorra és un país d’innocents. Tots actuen de bona fe i amb la millor intenció possible.

Si algú us convidés a anar a veure Andorra, ¿ho acceptaríeu? I encara, ¿us veuríeu capaços de pensar què hauríeu fet vosaltres, a Andorra, si us haguéssiu trobat en aquella situació? ¿També hauríeu optat per la innocència a ultrança?


Crec que teniu fins al dia 21 per fer aquesta excursió, que surt de Figueres mateix i hi torna al cap de dues hores i escaig. Amb música, vídeo i comèdia durant el trajecte, tot inclòs!


1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola Càndid,bona tarda!

Tindries un correu de contacte? Et volia fer una consulta sobre els gegants de Sant Pere Pescador.

De totes maneres,també et deixo el meu: gegantscat@hotmail.com

Moltes gràcies i felicitats pel blog!