dijous, 26 de setembre del 2013

Dia del cavall

El primer animal del calendari republicà. No hi espereu trobar gaires animals salvatges. Al calendari republicà hi mana el que és útil, el que és humà, el que va a favor del poble.

Imatge: Ilustrum.com

No sé si estic capacitat per dir gaires coses del cavall que no siguin absolutament sabudes per tothom. Em ve de gust de posar-vos el text que en Pere Vilalta ha inclòs al seu àlbum d'Ilustrum "Història de la domesticació":

"Lloc de domesticació: La República del Kazakhstan

El cavall (Equus caballus) és un mamífer ungulat (dotat de peülles), una subespècie d’una de les set espècies vivents de la família dels èquids. El cavall ha evolucionat al llarg dels últims 55-45 milions d’anys, des d’una petita criatura amb diversos dits, fins al gran animal d’un únic dit d’avui en dia. Els humans començaren a domesticar els cavalls vers el 5000 aC.

La majoria de cavalls domèstics comencen a ser ensinistrat amb sella o arnès a l’edat d’entre dos i quatre anys. Assoleixen l’adultesa als 5 anys i viuen entre 25 i 30 anys.Actualment hi ha més de 300 races de cavall al món, desenvolupades per nombrosos usos diferents.

Els humans i els cavalls interactuen de moltes maneres, no només en una varietat de competicions esportives i activitats de lleure no competitives, sinó també en activitats de treball com ara la policia, l’agricultura, l’entreteniment, l’aprenentatge assistit i la teràpia. Els cavalls han estat utilitzats tradicionalment en la guerra.

S’obtenen molts productes dels cavalls, incloent-hi carn, llet, pell, pèl, ossos i productes farmacèutics extrets de l’orina d’egües embarassades. "
Fins i tot n'he aprofitat la imatge de l'àlbum.

2 comentaris:

sargantana ha dit...

semprem'ha semblat un animal de categoria..*un senyor animal*

Càndid ha dit...

Certament la domesticació no li ha fet perdre un aire de noblesa (ai, si ho senten els republicans...)