dilluns, 21 d’octubre del 2013

Dia de la bóta

Darrer dia de Veremari. Dia festiu. Dia, doncs, dedicat a una eina. Avui, després de la tina i el trull, li toca el torn a la bóta. 

La bóta és feta de fusta o de pell, i sol contenir productes destil·lats i alcohòlics. El vi de criança en seria el prototip de contingut, si més no en la nostra cultura.

Segons la mida i el lloc sentireu com l'anomenen barril, botall, barral, barraló, carretell, barrica, pipa, bocoi, tona, bidó, tonell... Aquí hi ha un filó per als afeccionats a noms locals i a discussió en les capacitats, tant si ho mesureu en litres o en galons...

El que costa més de veure són les bótes de pell, les de beure vi, les que tanta companyia feien a les excursions i als pícnics. Una icona que hem deixat perdre's, i a la qual retem un petit i irrellevant homenatge.



2 comentaris:

PS ha dit...

I aquell gust estrany que tenia la fanta de l' excursió dins d´aquestes bótes i el tacte suau de la pell per fora...infantesa.Amb les de plàstic i alumini tot va canviar.

A casa, bótes i bocois ( molt grossos) al celler.

Càndid ha dit...

Ospa, País. La fanta dins la bóta. Si se n'assabenten els publicistes, ja ens podem imaginar de què anirà la propera campanya trencadora.