diumenge, 20 d’octubre del 2013

Dia de l'ordi

Se'ns està acabant el mes de Veremari. El penúltim dia està dedicat a l'ordi, el quart cereal per ordre d'importància (a veure si endevineu els tres que li van pel davant).

L'ordi silvestre és molt habitual en la zona més oriental de la Mediterrània (aquesta zona que anomenen Creixent Fèrtil). Les proves arqueològiques més antigues corresponen al 17.000 aC. Segurament va ser el primer cereal domesticat (juntament amb l'espelta petita i la pisana bessona. 

Els i les amants de la cervesa han de saber que la d'ordi va ser la primera a produir-se al neolític. L'ordi va ser moneda de canvi i element principal de ritus religiosos i socials.

¿I per què ara és el dia de l'ordi? Bé, és temps de fer la sembra de tardor, tot i que també es pot sembrar a la primavera. La qüestió és que necessita aigua abundant en els primers mesos de creixement i, mentre el clima no acabi de canviar, això sol ser més fàcil a la tardor o a la primavera.

Si voleu saber més coses de l'ordi també podeu optar per esperar-vos al maig i anar a la Festa de l'Ordi a la vila d'Ordis. És una bona opció amb orxata, brunyols, crêpes, suc, pa àzim...



Segons les enciclopèdies, la resposta a la primera pregunta (sense premi si l'heu endevinat) és: blat de moro, arròs i blat (incloent-hi l'espelta).