dimecres, 9 d’octubre del 2013

Dia del fajol

El fajol no és un cereal però com si ho fos. No és estrany que també se'l conegui com "blat negre". 



Conté un glucòsid, la fagomina, que retarda la sensació de gana. Als països bàltics i exsoviètics, en fan pa i altres; ells sí que se l'estimen.

Aquí no tant. De sempre que es feia servir per a l'alimentació del bestiar, i també per a les farinetes de la gent humil. 

Ah, però de finals del segle XX la ciència ha proclamat que "conté les proteïnes de més alt valor biològic del regne vegetal". A més, no té gluten. No ens el miràvem bé.

Com que li agrada la humitat, la comarca de la Garrotxa (l'orinalet de Catalunya, que diuen) és el seu refugi català.

2 comentaris:

PS ha dit...

Sempre he tingut curiositat per provar les farinetes de fajol que fan a la Garrotxa. Ara serà el moment!

Càndid ha dit...

Ja que no sóc el primer, jo també confesso no haver-les tastat. Si tu ho fas primer ja pots informar.