dimarts, 15 d’octubre del 2013

Dia del lliri de Santa Paula

Perdoneu l'encapçalament, ja que difícilment en el calendari francès es faria referència a una santa. Potser als esculapis se'ls ha encès un llum d'esperança per si és el lliri de Santa Paula Montal. Doncs, sap greu, però no. Aquesta altra santa, del piló de santes del santuari catòlic que es diuen Paula, era una romana que es dedicà a fundar hospicis i monestirs amb sant Jeroni. 

De fet, la planta a què es dedica el dia d'avui també es coneix amb amaril·lis, una planta amb flor, coneguda en anglès com a "naked ladies" ja que la flor corona una tija erecta i completament pelada, com podeu veure a la foto. (Ja veieu: un paràgraf dedicat al santoral i un paràgraf dedicat a l'erotisme, això és equilibri!)


El nom d'Amaril·lis és confús ja que també s'aplica a altres plantes d'altres espècies. En tot cas el nom ve del llatí amarysso (brillar) el qual ve del grec amb aquest mateix significat.

D'utilitat no en té altra que l'ornamental, que jo sàpiga. És una planta que creix molt bé al clima mediterrani, ja que ve de la part de Sudàfrica que precisament tenen aquest clima.