dissabte, 5 d’octubre de 2013

Dia dels pebrots de ruc

Permeteu-me la llicència del títol. Oficialment és el dia de la Reseda, i la resedàcia que jo conec ha per nom popular Pebrots de ruc (Reseda phyteuma). Aquesta d'aquí sota.


El nom li ve de la forma dels fruits, una mena de pebrot de més o menys un centímetre. No crec que els rucs se'n mengin, però.

Trobo a la xarxa que hi ha altres resedes que són conreades per la seva bona olor (Reseda olorata).

A França l'espècie més abundant és la Reseda lutea que en aquesta època de l'any encara es pot trobar florida. Planta medicinal com no podria ser d'altra manera (efectes antiinflamatoris, analgèsics...). I encara una altra cosa: les arrels de la planta s'han fet servir des d'antic per aconseguir el color groc específic de la bandera espanyola (el gualdo). Per això en zones castellanes rep el nom de Reseda amarilla o Gualdón.

Vaja, que hem d'anar practicant idiomes, ¿no?