dimecres, 8 de gener del 2014

De "Jo faig el carrer" a "La calle es mía"

Parlo de l’exposició de fotos d’en Joan Colom al MNAC. Com diria algú: una vastíssima exposició. Certament recomanable.


En Joan Colom va publicar un llibre amb una bona col·lecció de fotografies seves. El que ara explico està documentat a l’exposició i també al blog Piscolabis Librorum d’en Galderich (Albert Domènech). El llibre va ser un èxit, tant que en Colom no en va publicar cap més i durant molt de temps no va fer fotos.


En Joan Colom feia fotos d’amagat. Anava al Barri Xino i, segons l’Esther Tusquets, era un “insigne retratista de putas, a las que llevaba años espiando obsesivo, con la cámara escondida bajo la gabardina”. Una definició demolidora. Ell ho explica un xic diferent: “Jo faig el carrer, i és cert perquè el sistema de treball m’havia de permetre fer fotografies de manera regular i continuada, setmana rere setmana, sense posar en perill la meva integritat física i sense perdre la capacitat d’atrapar les situacions de manera viva i espontània.“ Val a dir que no només fotografiava prostitutes.


Doncs les fotos d’en Colom les van enviar a un escriptor gallec que escrivia en castellà perquè en fes uns textos confrontats. Em refereixo al senyor Camilo José Cela. El llibre havia de pertànyer a la col·lecció Palabra e Imagen de la qual ja s’havien publicat alguns títols (com el de la imatge de sota) sense cap mena d’èxit.


En Cela va tirar pel dret i va parlar directament i sense embuts de les putes. D’entrada va manllevar un vers del Cancionero General de 1557 per fer-ne el títol: Izas, rabizas y Colipoterras i hagués pogut continuar amb un altre vers del mateix poema amb “Hurgamandera y Putarazanas”.


No he llegit el text, per tant no puc opinar-ne. Tampoc no m’hi sento impulsat. El cas és que totes les ressenyes diuen que es tracta d’un text que va decebre profundament en Joan Colom ja que ridiculitzava sense mesura les prostitutes fotografiades, i que, en realitzar-se el 1964 (dos anys abans de la Ley de Prensa), era absolutament impossible que superés la censura i es pogués publicar.


Però aquí hi ha l’altra part del títol de post. El ministro de Cultura, senyor Fraga Iribarne, gallec i amic d’en Cela, va donar permís (saltant-se tots els tràmits burocràtics de l’època) per a la seva publicació. Suposo que reconeixeu en Fraga com l’autor de la frase La calle es mía. Un escàndol. (El llibre, vull dir). Un èxit de vendes.


I com si d’una campanya de màrqueting es tractés, una de les prostitutes més joves que hi sortia, va denunciar el llibre perquè atemptava contra el seu honor, ja que ella només era “cambrera” i filla d’un funcionari de presons, com va declarar a la premsa. Tanmateix la denunciant no es va presentar a l’acte de conciliació i no va passar res. Però la promoció ja estava feta. Va ser el primer best seller de l’editorial Lumen.


El llibre també va obtenir reconeixement a l’exterior, però sobretot per la part gràfica. A la Mostra de Venezia se li atorgà el Lleó de Bronze sense que l’editorial s’hi hagués presentat entre altres coses perquè ni sabia que el premi existís.



I ja està. Vet aquí un carrer d’anada i tornada. Recordeu d'anar a veure l'exposició.