dissabte, 18 de gener del 2014

De l'odi al matrimoni, i viceversa

Alice Munro m’ha arribat amb aquesta doble targeta de presentació d’haver estat guardonada amb el Nobel de Literatura del 2013 i el tòpic de ser una mestressa de casa que es dedica a escriure contes en el seu temps lliure.


El que m’he llegit és Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni. Nou contes que són veritables novel·les curtes. Un llibre del 2001 (Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage). Històries aparentment simples, aparentment irrellevants, carregades d’un laboriós optimisme, impredictible, i fornides de metàfores tan contundents com domèstiques. Sempre situades a Ontàrio, el seu lloc de residència i que deu ser el que coneix a fons. I a fe que a alguns dels seus personatges els ha hagut de conèixer (o inventar-los) a fons, perquè quan comencen a aparèixer en els contes, ja són figures consolidades.


Segur que sí, que se n’ha de saber molt per poder fer això, i com qui no pot evitar-ho.



És un dels tres llibres traduïts al català per la Dolors Udina. Ara em dono un temps per anar avançant el piló que se m’acumula i segurament després n’entomaré un altre. Hi haurà temps. Potser quan es tradueixi algun llibre d’aquests “relats enllaçats” que prometen tant.