dijous, 24 de maig del 2012

La Font de l'Albera



Aquest dissabte a Illa de la Tet (Illa del Riberal, en francès Ille-sur-Têt) teniu una cita amb Josep Sebastià Pons. Es fa una lectura i cantada de fragments de la seva obra La Font de l’Albera.

Josep Sebastià Pons va retornar a la llengua de la seva infantesa havent llegit Verdaguer i comprovant que allò que parlava de petit també era una llengua literària.


Va escriure llibres de poesia com Cantilena (1937), de narració com Llibre de les set sivelles (1956) i de teatre com el que es presenta –que no ben bé representa– a Illa el dia 26 a les 9 de la nit. L’obra va ser estrenada a Arenes de Ceret el 1922 i els textos van ser fets conjuntament amb Gustau Violet.

La lectura d’aquests textos corre a càrrec de la Funcional. A la part musical hi participen la Coral Castellonina, la Coral Polifònica, l'Orfeó Jonquerenc, la coral Aires de Tramuntana, els Amics Cantaires d'Agullana, l’Estudiantina d’Illa, la cobla Vila de la Jonquera, a més dels cantants Estanislau Arráez i Jordi Rubau. Per cert, la música és de l’Enric Morera.

Enguany celebrem el 50è aniversari de la seva mort (la d'en Pons). Ja és trist recordar-nos-en només en aniversaris pòstums, però, si més no, és una oportunitat de conèixer els esforços fets en temps difícils, fonaments imprescindibles –de vegades infravalorats– del que s’ha pogut fer després –de vegades sobrevalorat.

4 comentaris:

PS ha dit...

Conec poca cosa d´ell, però hi ha un poema que m´agrada molt, La casa pintada. Avui l´he recuperat, gràcies.


Actúes tu a La Funcional?

Càndid ha dit...

Ara el busco, el poema; no el recordo.
Participo amb la Funcional, ara el que és actuar... no sé si se'n pot dir així...

PS ha dit...

He equivocat el verb, probablement.

Càndid ha dit...

No és que t'hagis equivocat. És que és més exacte dir que els de la Funcional em deixen sortir i fer alguna cosa. Són ells, evidentment, els que s'equivoquen.