diumenge, 4 de març del 2012

Biure vé

Una impecable calçotada ens ha portat fins a Biure de Gaià, un petit veïnat de la Conca de Barberà vigilat per una altiu castell medieval (s XI - XII) amb pedaços de totes les èpoques posteriors, especialment recents.

El nom del poble ens crida l’atenció. Evidentment ens ha fet pensar en Biure d’Empordà, el nom del qual havia estat Viure (potser provinent del llatí Bene Vivere o de l’arrel basca ur –aigua– o uri –ciutat–.) La veritat és que els darrers estudis donen per bona la versió llatina i descarten les altres dues.
 

Per força hi havíem de pensar perquè Biure de Gaià és a la vora del torrent de Biure que desemboca al Gaià (per tant les arrels basques hi haurien tingut sentit) i, alhora, el nom antic de Benviure donaria suport indiscutible a l’etimologia llatina.

I encara hom pot trobar Biure de Berguedà (del municipi de Sagàs), entre la riera del Pontarró i el rec de Passavant, a la conca del Llobregat, i també amb una església romànica del s XI. El lloc també apareix esmentat com a Bene Vivere.

Aquest darrer em queda pendent...

Recordeu que tot començava amb una calçotada. Viure bé, doncs. O Biure vé, que també.

Les imatges (Biure d'Empordà i Biure de Gaià) són d'Enciclopèdia Catalana.