dissabte, 31 de març del 2012

L'evolució és cosa d'homes


L’Assumpció Vila fa una conferència sobre “El Poder de la Prehistòria”. Estava, però, anunciada amb un altre títol: “La Prehistòria com a excusa”. Us preguntareu: ¿de què anava?

És evident que tots som en bona part prehistòrics i que estudiar la prehistòria és estudiar-nos nosaltres mateixos i mateixes. I, en aquest sentit, l’Assumpció troba quin és el poder de la prehistòria en el segle XXI, en excusa de què es fa servir...

L’arqueologia és una ciència les bases de la qual van ser plantejades per aristòcrates i capellans del XIX que disposaven de prou temps lliure. Una cosa semblant passa amb l’etnografia. I aquestes dues ciències són les que ens informen de com es vivia de fa tres mil anys enllà, com s’organitzaven les societats, clans i famílies. És a dir, que els que ens expliquen què tenim de consubstancial a l’ésser humà des de molt antic, no són precisament mentalitats diverses i obertes.

I aquest ha estat el camí per a perpetuar estereotips interessats. Es dóna per fet allò que no se sap, que s’ignora. Aquesta imatges us ho pot explicar:


L'home dret i armat, com a caçador fort i vigilant. Més avall i a tocar de l'entrada protectora de la cova, les dones, la jove fent feines domèstiques.

¿I quina base científica hi ha per proclamar que això era així? Cap. Cap ni una.