dilluns, 11 d’octubre del 2010

John Berger i Guerrilla Girls

Comparteixo la visió del món de l’art que proclama John Berger, per això em vaig alegrar molt quan l’editorial Edicions 1984 va entomar la traducció i publicació al català de la seva obra. El que no avisava l’editorial és de la l’exasperant lentitud amb què pensava publicar-los.
Un dels llibres que caldria posar a l’abast de tothom és Aprender a mirar, una ja força antiga col•lecció d’articles de lectura de l’art, que jo considero clars i encertats. Un d’ells va del paper que han jugat tradicionalment les dones en l’art pictòric. Una visió contundent i devastadora que denuncia un simpàtic masclisme superficial i un terrible masclisme en profunditat.
Un article de l’Eva Peruga al diari d’avui m’ho ha fet recordar. S’acompanya d’un inequívoc cartell que diu: “¿Les dones han d’estar despullades per a entrar als museus dels EUA? Menys del 3 % dels artistes al Museu Metropolità són dones, però el 83 % dels nus són femenins.
Encuriosit he buscat el cartell a la xarxa i resulta que és de les Guerrilla Girls –un grup novaiorquès d’artistes feministes, amb un ventall de cartells i propostes francament interessant. Sembla que són conegudes per portar màscares de goril•la en públic i per utilitzar noms d’artistes mortes com a pseudònim.
Suposo que en Berger n’estarà content. Suposo.
Com també suposo que en publicaran algun llibre més en català. Suposo.