dimarts, 6 de gener del 2009

Generositat no ve de gener


En moltes cultures és el mes que s'associa directament a l'hivern.

Gener està dedicat al déu Janus (d'aquí en prové el nom), protector de portes i entrades. Originàriament era el mes onzè de l'any però amb la reforma juliana va passar a ser el primer.

La Viquipèdia dóna una informació inquietant: "A Occident, és el mes que acumula més depressions." També podria ser que fos el Nadal, el que és depriment, però com que són dies festius, els occidentals ens esperem al retorn a la vida laboral per a adonar-nos-en de la depressió.

Això lligaria amb la representació del déu Janus, que té dues cares. Hereu de dualitats antigues i precursor de dualitats posteriors.

El fet que els romans usessin habitualment la seva imatge per a les monedes de l'època, segurament també era un auguri de les rebaixes, i de tot el merder mercantilista que hi té associat.

També podeu trobar molta informació d'aquest déu bifront en els fòrums de maçoneria. D'aquí és d'on he tret les dues imatges d'aquest missatge: la de la moneda i la de la catedral de Chartres.

3 comentaris:

Santi Borrell ha dit...

hola càndid...
ahir vaig intentar posar algun comenatari.... al tema d'israel...

la fotografia.... és brutal...
i les paraules encara més....

israel.. és una terra cruel... una nació militar, purísticament americana....

fa uns anys vaig veure un reportatge sobre els fanàtics... joves extremistes d'israel.... i feien por...... POR!!!!

salut...... mental.... a la terra.

santi b

Sintagma in Blue ha dit...

Janus,
blanc i negre,
dolç i salat...

Unknown ha dit...

Hola Càndid,
Gràcies per visitar el meu bloc. Quina casualitat! Amb els dies que feia que no escrivia...! El títol que dones al post és molt bo i la moneda que hi poses és molt il·lustrativa, molt interessant.
Una abraçada