diumenge, 23 de maig del 2010

Textimatge i imatgetext

De sempre m’ha seduït el joc entre aquests dos elements. I ara em ve de gust de fer-vos cinc cèntims de tres troballes recents –relativament recents.

1. El llibre La matinada clara, amb textos poètics de la Maria Cabrera i amb collatges de la Maria Alcaraz. No és un llibre de versos amb il·lustracions per completar. Encara que en principi és un poemari, les imatges fetes expressament per als poemes, hi juguen, s’hi incorporen, i sovint els superen –van més enllà. Els textos són bons (irregulars alguns, repetitius altres), però les imatges són boníssimes (també irregulars algunes, també repetitives altres). Crec que el proper llibre hauria de ser d’obres originals de la Maria Alcaraz i amb poemes fets per la Maria Cabrera a partir d’aquestes imatges. Un llibre suggerent.
Un llibre per rellegir.

2. Grafisme de jazz. La descoberta no és pas recent, sinó de fa uns anys, però aquí s’hi escau. Es tracta d’Helicopter Girl i del seu vídeo Angel City. El vídeo juga a fer portades de discos de jazz amb la lletra de la cançó i amb el rostre d’alguns dels intèrprets, sobretot de la Jackie Joyce.
Un vídeo per remirar i reescoltar.


3. Un bloc de poemes visuals. A vegades val la pena fer navegacions a cegues per topar amb elements com aquest. Es tracta d’en Toni Prat. De fet, hi ha una gran quantitat de blocs sobre poesia visual, tots estimulants. El d’en Toni l’he trobat, a més, ric i generós. Ple en el concepte i en el detall. L’última peça és una guardiola. M’ha recordat una altra guardiola, una guardiola per a malgastadors (quantes guardioles... ¿serà la crisi, serà el futbol?) d’un altre poeta visual. L’autor es diu Fernando. Si en voleu saber més, haureu d’investigar pel vostre compte... En fi, insisteixo amb en Toni Prat.
Un bloc per revisitar.

2 comentaris:

sargantana ha dit...

navegar per la xarxa es sempre una caixa de sorpreses, m'encanta!
els hi faig una ullada ;-)
bona setmana!

Càndid ha dit...

Bona setmana, Àngels.