dimecres, 16 de juliol del 2008

Verdera


En Santi Puig, de qui ja coneixia les dèries ciclistes, excursionistes, lingüistes i fotogràfiques, acaba de publicar un exhaustiu treball sobre la serra de Verdera, centrant-se en el patrimoni municipal de Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera. (Si es pot fer un acudit fàcil, diria que entre el pla i la muntanya i l'ermita de Sant Onofre, la zona s'ajusta perfectament al nom de l'autor). Cal afegir-li, doncs, la dèria documentalista, perquè és innegable que s'ho ha currat.
El volum és el número 7 de les Guies de Patrimoni Local que, sota la direcció de Joaquim Tremoleda, va editant la Diputació de Girona.
No fa gaire n'havia llegit, dins la mateixa col·lecció, A l'entorn del Puig Segalar i El Cor del Terraprim, seguint idèntiques pautes. I veig que anuncien El Baix Fluvià. Se m'està girant feina a llegir i a caminar.
Ho dic perquè, a més de tota la informació patrimonial, els llibres de la col·lecció fan propostes d'itineraris. En el volum d'en Santi fa les següents propostes: Vilaüt i la Torre del Vent; Dòlmens del barranc de l'Infern; Pau i la Creu Blanca; i Palau-saverdera, Sant Onofre, mas Ventós, Palau-saverdera. Encara que ja els coneguem, valdrà la pena tornar-hi amb les anotacions d'en Santi.
Felicitats, Santi.