dijous, 21 de juliol del 2016

Murakami a finals dels setanta

S’han publicat les dues primeres novel·les d’en Murakami. Les va escriure entre els anys 1978-1980.


Segons ell mateix va ser la provatura indecisa d’algú que no sabia si seria escriptor. Lògicament el resultat va ser que sí.


Havent llegit altres llibres d’aquest senyor, és evident que en aquestes dues ja marcava el seu particular estil. I al mateix temps és evident que els marcava d’una manera incipient, insegur.


D’entre les dues novel·les, amb espais i protagonistes compartits, la que m'ha semblat amb més entitat és la segona, Pinball 1973.


Quasi que podríem dir que la protagonista és una màquina de pinball (quan érem joves en dèiem flipper) anomenada Space Ship, i que correspon a una màquina real, a les que jugàvem pels descosits a la dècada dels setanta.


No us n’explico el guió, perquè no me’n sortiria. Amb en Murakami em passa que mai no sé si un personatge (o capítol o xarbotada de la història) és necessàriament metafòric o simplement casual i accidental; si és buscat o aprofitat.


En tot cas, no m’estranyaria que la novel·la i el que explica fos semblant a una partida de flipper, aleatòria, per més tècnica i experiència que hi tingui qui hi juga.



No sóc fan de Murakami, però trobo estimulant llegir-lo.