dimarts, 21 de setembre del 2010

L’esparver fa una nova volada

Fa una mica més de dues dècades van començar a sortir a França uns còmics amb guió d’en Patrick Cothias i dibuix d’André Juillard. Era una sèrie titulada Les 7 vies de l’Épervier. Evidentment era una sèrie de 7 llibres. En temps del franc a divuit pessetes anàvem a comprar a Perpinyà, i a vegades queia algun còmic. Així, de pas, practicàvem idiomes una mica. Algun d’aquells àlbums va caure. No recordo quin, no recordo quants.

L’altre dia vaig topar amb l’edició integral dels 7 llibres en un sol volum. Las 7 vidas del Gavilán. Norma Editorial. A la biblioteca pública. Doncs ja he tingut lectura per tot el cap de setmana. Lectura i gaudi visual.

No hi fa res que el guió faci dribblings estranys de tant en tant, que quedin un piló de serrells sense lligar ni tallar. Tant li fa. Queda la força de les imatges, la història explicada amb el traç, amb la composició, amb la seqüència. La creació i recreació física dels personatges. La documentació històrica que s’intueix impecable. L’execució preciosista dels paisatges, dels edificis, dels ambients, de les bèsties, del moviment.

Uf, m’he estat dient.

Uf, insisteixo.