diumenge, 1 de març del 2009

Anuum fastum

La foto-carnet d'en Mart la va fer en Velàzquez; la de la Bel·lona és d'en Rembrandt.

Feliç Any Nou, des de Roma.
Tal dia com avui començaria l'any nou a l'antiga Roma. Un cop acabades les purificacions de les Februa, comença el mes dedicat a Mart, déu de la guerra. Comença la temporada de batalles. Comença l'acció. Concretament el primer dia de març se celebraven les Feriae Marti.
Mentre érem al Colisseu, aquest matí mateix, li anava clavant el rotllo a l'Enric i la Laura sobre el tema, i una senyora de la cua, tota displicent, se'n reia dissimuladament. Devia ser catalana, suposo. M'he sentit frustrat en la meva lliçó magistral.
Total, que m'esbravo amb el bloc, ja que si algú se'n riu no ho veig. Com a molt me n'assabento després, quan ja he enllestit el discurset.
Curiosament Mart va començar sent el déu de la vegetació i de la fertilitat, protector dels bovins, però la devoció va anar evolucionant cap a les batusses. En aquest camp solia anar acompanyat de Bel·lona, la qual va ser considerada la seva dona, o la seva germana, o la seva filla, o la seva cosina. És una qüestió no resolta que els programes televisius del cor encara no han entomat, i ja començaria a tocar.
Mart, a més, va ser el pare de Ròmul i Rem, els qual fundaren aquesta meravellosa i mai ben ponderada ciutat de Roma. (El fet que no m'agradi en absolut, és simplement un problema particular del missatger).