divendres, 13 de juny del 2008

Portades


¿Coneixeu en Haruki Murakami? ¿Heu llegit Kafka a la platja?
Me l'acabo d'acabar, i déu n'hi do.
Al començament semblava una obra de teatre d'aquestes modernes, de les que el director inventa un decorat i deixa que els actors vagin improvisant al seu aire. A poc a poc l'autor va agafant les regnes i l'obra a estones sembla un drama, un vodevil o un acte sacramental. Cap al final ja veus que en realitat és una tragèdia grega, cada personatge té el destí marcat, destí que passa pels tòpics mitològics: incestos, assassinats, màgies blanques i negres.
Un poti poti que s'ha d'anar descobrint pàgina a pàgina, sorpresa a sorpresa, amb dosis generoses de surrealisme i d'alta volada.
Durant unes setmanes he tingut el llibre damunt al tauleta de nit, i la portada em cridava l'atenció. Un cop acabat de llegir, la portada continua jugant amb mi. He fet una ullada a altres edicions. Si la portada d'un llibre ha de donar informació veraç i suggerent del seu contingut, ¿què hi ha a les portades de Kafka a la platja? Doncs, molt poca varietat. Gats (realment tenen un paper rellevant en la història), corbs ("Kafka" vol dir corb, en txec, i és un animal que també té el seu paper), peixos caient (i no solament per la platja), i altres propostes més convencionals (cares orientals amb muntanyes reflectides a les ulleres, pedres decorades...). Ara bé, ¿què me'n dieu d'una de les edicions dels EUA amb una mena de cara-pilota de golf sobre un fons marí? Aquesta sí que no la pillo. ¿Se us acut alguna cosa?