diumenge, 14 d’abril de 2013

Les ignorants


No sé si l’obra ha fet gaire soroll o no –tendeixo a no assabentar-me’n–, però en una visita a les vinyes de la Catalunya nord m’han revingut les imatges d’una novel·la gràfica curiosa. Per si de cas, en faig un comentari. Igual algú encara no la coneixia.


La novel·la-còmic es diu Les ignorants i sé que s’ha traduït al castellà i crec que no al català. L’ha fet l’Étienne Davodeau, dibuixant i escriptor, i planteja un repte curiós. Ell es declara ignorant del món del vi i per deixar de ser-ho fa un pacte amb un viticultor, en Richard Lerroy, ignorant absolut del món del còmic, perquè cadascú introdueixi l’altre en el seu món personal.


I el còmic és exactament això. Sense gaire artifici, amb un dibuix senzill però totalment escaient a la narració, es detallen les incursions llurs, barrejant sofre i color, tastos de vins i proves d’impremta, amb un llistat final dels vins i els llibres que surten a la història que, la veritat, si un tingués possibles, vés que no se’n faria un curset autoadaptat...

Un llibre de còmic sense gaires pretensions que esdevé com una ampolla d’aquelles que milloren amb el temps. Llàstima que jo sigui un ignorant en tots dos mons.