diumenge, 16 de desembre del 2012

Carícies d'electroxoc


Divendres. Un institut de Roses. Quarta Jornada de Filosofia a la comarca. La cosa començava amb el documental sobre la Naomi Klein i la seva teoria politicoeconòmica “La doctrina del Xoc”.
Li he estat donant voltes a la seva teoria i m’ha semblat oportú tornar-m’ho a mirar. Sí, dura més d’una hora, però hi ha vegades que t’has de dedicar temps a les coses.

Un plaer conèixer en Milton Friedman i els seus Chicago Boys. I la colla d’adeptes que ha tingut: Pinochet, Bush, Reagan, Ieltsin, Thatcher... El millor de la llista són els punts suspensius, que ens portarien fins a noms que veiem repetits als diaris –els que venen a l’estanc cada dia–.



La Naomi Klein, periodista canadenca, ja era coneguda pel llibre No logo del 2001. El 2007 va publicar The Shock Doctrine. El documental és del 2009 –estrenat el 2011– i té l’habilitat de presentar en 80 minuts el que el llibre aprofundeix en 750 pàgines. El llibre està publicat en català per Empúries.

Per suposat que el llibre i el missatge han recollit crítiques ferotges tant del món econòmic com polític. No podia ser altrament.
Per cert, la Jornada de la Filosofia portava per títol “Poder i obediència”.